[...] tlenku azotu) jednego z atomów argininy następuje przekształcenie do cytruliny i powstawanie tlenku azotu. Im wyższy poziom tlenku azotu, tym większy przepływ krwi w naszym organizmie. Efektem tego jest dostarczenie do mięśni większej ilości tlenu i polepszenie pompy mięśniowej. Ilości, jakie warto stosować to około 3-5 gramów 30 minut przed [...]
[...] I - IgE) oraz alergię utajoną (typu III oraz IV - IgA, IgG). Alergia natychmiastowa jest szeregiem reakcji naszego organizmu na "wrogi" składnik, który znalazł się w naszym organizmie, a z którym nasz układ immunologiczny walczy, przez co pojawiają się natychmiastowe objawy takie jak wysypka, opuchlizna, bóle brzucha, biegunka czy nawet wstrząs [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
Dość często spotykamy się z opinią, że suplementacja kreatyną obniża odporność. Bierze się ona stąd, że osoby, które rozpoczynają cykl kreatynowy często doznają przeziębienia, które dodatkowo przerodzić się może w stan chorobowy, a czasem nawet w grypę. Czy działania te faktycznie spowodowane są przez kreatynę? Czy posiada ona właściwości [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] odmianą zielonej herbaty, to oferuje większość takich samych korzyści zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze Antyoksydanty zawarte w diecie przeciwdziałają wolnym rodnikom w organizmie, chroniąc komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Warto zauważyć, że jest ona bardziej skoncentrowana niż [...]
[...] niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. Co jeść, aby dostarczyć witaminę [...]
Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
[...] będzie mniej treści w jelitach. Już sam ten fakt spowodować może, że po 3-4 dniach "wciśniesz" się w swoją ulubioną sukienkę. Dodatkowo węglowodany przechowywane w naszym organizmie mają zdolność do wiązania wody. Choć naukowcy spierają się co do samej wielkości, to najczęściej podaje się zakres między 2 a 3 g wody na 1 g węglowodanów. [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
[...] Co więcej, metabolity witaminy D sprzyjają absorpcji magnezu z przewodu pokarmowego, zatem relacja między tymi substancjami odżywczymi jest obustronna. Zadania magnezu w organizmie Magnez zazwyczaj kojarzy się z elektrolitami oraz pracą mięśni i układu nerwowego. Na wysokości poziomu jego podaży w diecie skupiają się szczególnie osoby [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
Cytrulina to związek o bardzo zróżnicowanych funkcjach biologicznych. W największym stopniu kojarzona jest prawdopodobnie przez osoby aktywne fizycznie, jednak warto wiedzieć, że poza sportem znajduje również liczne zastosowania prozdrowotne. Jest to aminokwas, po który mogą zatem sięgać zarówno osoby dbające o zdrowie, jak i te, które je [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, dlatego jego niedobór może powodować spore problemy zdrowotne. Jest niezbędny dla zapewnienia zdrowia komórek i stanowi kluczowy składnik wielu funkcji biochemicznych w organizmie. Niestety większość ludzi nie jest tego świadoma i często cierpi na niedobór magnezu, nawet o tym nie [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
[...] konkretnych wymagań. Można wypróbować olej MCT, który dołączymy do kuloodpornej kawy lub skonsumujemy go wraz z posiłkiem. Różni się nieco od zwykłych tłuszczy, ponieważ w organizmie inaczej jest wchłaniany i metabolizowany. To przekłada się na wspomaganie mięśni podczas wysiłku, poprawiając ich zdolności do pracy. Warzywa i owoce - te produkty [...]